Al mijn hele werkende leven loop ik vast als ik voor mezelf moet opkomen en er tegelijkertijd een soort van autoriteitsrelatie meespeelt. In zo’n situatie krijg ik een knoop in mijn buik en kan ik niet meer helder nadenken. Een tijdje geleden liep ik daar weer op vast, omdat ik me onheus bejegend voelde door één van mijn opdrachtgevers. Daardoor ging ik tobben.

Praktische ondersteuning

De ondersteuning die ik van mijn coach kreeg was heel praktisch. Mijn coach heeft me laten inzien dat mijn probleem dateert van toen ik 7 jaar was en mijn vader overleed. Die kleine Erica staat alleen op de wereld en probeert alle ballen in de lucht te houden. Die denkt ook niet meer, maar probeert iets te doen om de boel bij elkaar te houden. Het probleem van toen plak ik op situaties in het heden. Ik heb nu geleerd om dat uit elkaar te trekken: het gaat nu niet over dat kleine meisje dat ik toen was. Nu ben ik de volwassen Erica die wél kan handelen en die wél beslissingen kan nemen.

Beslissingen nemen

De kernvraag voor mij is: wat wil ik als vinoloog met mijn bedrijf en hoe wil ik het organiseren? In een blocnote heb ik met grote letters geschreven: ‘Wat wil ik eigenlijk? Wat vind ik leuk? Wat wil ik?’ Als je alleen aan en voor anderen denkt, heb je niets om op te staan. Dan voel je jezelf wegglijden. Doordat ik dat inzicht nu heb, ga ik meer mijn eigen gang.

Beweging

Je bent je oude patroon niet in één keer kwijt. Maar als je de keuze maakt om het anders te doen, gaan dingen vanzelf bewegen. Nu zet ik me meer als specialist op de markt en komen er bepaalde opdrachten op mijn pad. Dankzij het begrip en de ondersteuning die ik van Movir kreeg, is mijn probleem opgelost. Het leverde me in betrekkelijk korte tijd heel veel op. Dat zorgt voor zoveel opluchting.'

Ook zij sparden met een coach

 • Zelf aan het stuur

  'Ik wilde alle ballen in de lucht blijven houden en daarnaast zorgen dat het goed met mij bleef gaan.'

  Foto van marketeer Sandra
 • Burn-out voorkomen

  'M'n coach was een rots in de branding. Zulke ondersteuning krijg je gewoon nergens.'

  Foto van Gerda, neuroloog
 • Meer ontspannen

  'Ik heb geleerd dat het bevrijdend en prettig is als je aan de slag durft te gaan met je minder sterkte kanten.' 

  Tom medisch specialist