Terugkomen na Long COVID

‘Er is nog veel onbekend over het verloop na een doorgemaakte SARS-Cov-2 infectie’, zegt Henk Boersma. ‘Terugkomen na Long COVID gaat vaak nog gepaard gaat met onzekerheid. De meeste mensen herstellen gelukkig vanzelf binnen 14 dagen na besmetting. Maar er zijn ook mensen die in het ziekenhuis belanden en die zuurstof toegediend krijgen. Of mensen die niet in het ziekenhuis komen, maar wel lang arbeidsongeschikt blijven. Dat zorgt voor vragen als: waarom zijn die verschillen er? En wat zorgt nou dat iemand herstelt?

Long COVID: de rol van Movir

In mijn rol bij Movir houd ik me bezig met dit soort vragen en kijk ik hoe we onze klanten het beste kunnen helpen als ze lijden aan Long COVID. Wanneer je klachten houdt na Long COVID, biedt in eerste instantie de overheid hulp. Deze gefinancierde herstelzorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie. Als resultaten uitblijven, bieden wij onze verzekerden de ondersteuning van een multidisciplinair team. Dat doen we al eerder, als we samen met de verzekerde denken dat de ondersteuning optimaler kan.

Zoeken naar wat werkt

Bij Movir zijn we gewend om hulp aan te bieden die echt iets oplevert. Maar bij een nieuwe ziekte als corona is het niet altijd duidelijk wat onze hulp oplevert. Gelukkig zijn er succesverhalen. Maar het is niet altijd duidelijk: is het echt de behandeling die zorgt dat het goed gaat met iemand? Of komt dat door iets anders? Daarvoor is de wetenschappelijke kennis nog te beperkt. In de loop van de tijd zijn we wel wat wijzer geworden. Maar we zoeken nog steeds naar interventies waarvan we zeker weten dat ze altijd werken.
 

Multidisciplinaire aanpak

In de tussentijd doen we niet zomaar wat. We werken samen met 7 gerenommeerde partners. Sommige van die partijen doen wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp. In grote lijnen hebben deze partners allemaal dezelfde aanpak, die op dit moment wordt gezien als de beste manier om mensen weer aan het werk te helpen na Long COVID. Deze aanpak is multidisciplinair en bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Optrainen van het cognitieve vermogen
  • Fysiek optrainen, binnen de grenzen
  • Van daaruit opbouwen
  • Tijd gunnen

Verschillende van onze partners vullen deze aanpak op hun eigen manier in. Zo is 1 van deze partners gespecialiseerd in omgaan met onbegrepen klachten. Een andere partij bestaat weer uit revalidatiecentra die verbonden zijn aan universitair medische centra. Daar hebben ze alle disciplines in huis. Als het nodig is, wordt daar meteen een longarts of cardioloog ingeschakeld. Zo proberen we samen met de klant – en voor elke klant – het  beste te doen wat bijdraagt aan de revalidatie en de re-integratie.

 

Resultaten

Veel klanten geven aan dat de hulp van onze partners hen vooruithelpt. Maar we weten dus nog niet 100% zeker of die resultaten er ook zouden zijn zonder onze hulp. We weten ook nog niet of mensen die 2,5 jaar geleden uitvielen, ooit weer aan het werk kunnen. Daarom blijven we nauw samenwerken met partners die vooroplopen in dit onderwerp. We volgen de ontwikkelingen op de voet.’

Ook tijdens corona helpen we je vooruit

Maak je je zorgen om je gezondheid? Voel je stress door de gevolgen van corona? Of kan je de premie van je aov niet betalen? Wij helpen je graag met wat je ook maar in de weg zit.