Team Movir: maak kennis met Ragna van Hummel

Ragna van Hummel werkte als senior consultant in de ICT toen zij in 2005 borstkanker kreeg. Haar loopbaan werd onderbroken en ze ontdekte dat het niet vanzelfsprekend is om na de ziekte weer aan het werk te gaan. Zij verdiepte zich in het onderwerp en zag dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers en ondernemers worstelen met vragen over werken en kanker. Om dit gat te dichten richtte zij Re-turn op. Daar deelt ze sinds 2009 haar uitgebreide kennis en ervaring met anderen.

De kracht van werk
Ragna: ‘Wanneer je met kanker te maken krijgt, verschuift werk vaak naar de achtergrond. Alle aandacht gaat uit naar beter worden. Heel begrijpelijk. Toch is het verstandig om ook werk niet uit het oog te verliezen. Als je er eenmaal een tijd uit bent geweest, kan het namelijk lastig zijn om weer aan het werk te gaan. Daarnaast kan het ook gewoon heel prettig zijn om tijdens behandelingen en herstel wat van je aandacht op werk te kunnen richten. Het kan je helpen om veerkrachtiger te worden en kan grip geven in deze lastige periode. Het zorgt voor sociale contacten, voor het gevoel dat je iets toevoegt, even niet ziek bent en natuurlijk voor inkomen.’

Obstakels
Er zijn talloze punten die veranderen als je geconfronteerd wordt met kanker. Ook op het gebied van werk. Je bent bijvoorbeeld sneller moe of je merkt dat het lastig is om je te concentreren. Het is heel fijn als je goede begeleiding krijgt bij dat soort kwesties, zodat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. Dat geldt niet alleen als de behandeling erop gericht is om te genezen. Ook als je geen uitzicht op genezing hebt, kan het fijn zijn om te gaan werken.

Hoe helpt Re-turn?
Re-turn geeft verzekerden bij Movir hulp op maat. Een persoonlijk begeleider stelt op basis van gesprekken een programma op, dat de cliënt helpt om weer aan het werk te gaan en te blijven. Het maken van structuur is erg belangrijk bij het vinden van een antwoord op vragen als: Hoeveel werk ga je doen? Hoeveel energie kost dat? En hoeveel energie levert het op? Mensen moeten opnieuw uitvinden waar hun grenzen liggen en werk en privé leren combineren met herstel in hun nieuwe manier van leven en werken. Het geeft hen vertrouwen als ze weten dat ze dat dankzij begeleiding op een veilige manier kunnen doen.

De omgeving
Ook voor eventuele maten, compagnons of opdrachtgevers hebben de ziekte en de behandeling gevolgen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af hoe lang hun collega afwezig zal zijn. Eén kenmerk van de behandeling van kanker maakt het antwoord op zulke vragen extra ingewikkeld: de behandelingen op zichzelf zijn al ziekmakend. Dat maakt het voor mensen in de werkomgeving heel lastig anticiperen. Re-turn helpt je daarom ook om over dat soort dingen te communiceren met de mensen om je heen.

Sport
De manier van werken van Re-turn richt zich niet alleen op een mentaal herstel, maar heeft ook ruime aandacht voor het lichaam. Cliënten werken dichtbij huis, onder begeleiding van een fysiotherapeut, aan hun fysieke herstel. Sport heeft effect op de kwaliteit van je leven. Daarnaast zorgt bewegen er in de meeste gevallen voor dat mensen langer aan het werk kunnen blijven.

Op welk moment Re-turn?
Het liefst hebben we al gesprekken met cliënten op het moment dat er een diagnose en een behandelplan zijn. Ragna: ‘We merken dat mensen het in deze fase al fijn vinden als ze met een begeleider kunnen spreken. Ze hoeven bij ons weinig over de ziekte uit te leggen, voelen erkenning van de problemen en kunnen op neutraal terrein spreken. Het is toch weer anders dan wanneer je je gevoelens met je partner of een goede vriend bespreekt.’

Misschien vind je dit ook interessant:

  • Ongeneeslijk ziek en toch werken. Met deze steun voel ik me veilig.

    Zo ervaarde huisarts Mirjam de steun van Re-turn. 

    Foto van Mirjam, huisarts
  • Wie denkt er met je mee wanneer je als zelfstandige kanker krijgt?

    Zo kan psychiater Anne weer vooruit met de steun van Re-turn.

    Anne, schilderend in de tuin