Marlies: 'Als huisarts geloof ik erg in het belang van een gezonde levensstijl en een gezonde geest. Voor mijn patiënten, maar ook voor mezelf. Omdat mijn werk pittig is, kies ik ervoor om 3 dagen in de week te werken. In de rest van de tijd laad ik op, vooral door veel te sporten. Ik train nu voor een halve triathlon. Privé lukt het me wel om ruimte te nemen voor mezelf en om te ontspannen. Zeker nu de kinderen naar school gaan. In mijn werk vind ik het soms wat moeilijker om die ruimte in te nemen en om rust te vinden.'

Preventieve hulp

Vorig jaar stond ik op het punt om samen met 2 anderen een praktijk over te nemen. Naast huisarts, werd ik ook ondernemer en werkgever. Ik was wat aan het worstelen met die nieuwe rollen. Aan het einde van iedere werkdag was ik heel moe. Toen wist ik: dit is het moment om te sparren met een coach. Niet omdat ik anders zou uitvallen, maar omdat het fijn is als iemand met je meedenkt, prikkelende vragen stelt en verbanden legt. Ik wist dat Movir die mogelijkheid biedt. Dat was zelfs de reden dat ik een aov van Movir wilde.

Mijn kracht als valkuil

Uit enthousiasme heb ik de neiging om overal ‘ja’ op te zeggen. Dat is mijn kracht. Dankzij een simpele oefening die ik met mijn coach deed (kernkwadranten), begrijp ik nu wat die kracht verder met zich meebrengt: een valkuil, een uitdaging en een allergie. Mijn valkuil is dat ik te veel naar me toetrek. Het is mijn uitdaging om ‘nee’ te zeggen. Eén van mijn maten in de praktijk is daar goed in. Dankzij die oefening met kernkwadranten zie ik in waarom ik dat storend vond: zij deed iets wat ik niet kon. Eigenlijk liet ze me dus zien hoe het ook kan! Als je een ergernis kunt omdraaien tot iets dat inspireert, dan is dat geweldig. Daarom vind ik coaching zo verrijkend.

‘Op alles ja zeggen, dat is mijn valkuil én mijn kracht’

Beter samenwerken als team

Voorheen was ik een beetje bang om mijn grenzen aan te geven. Maar mensen om je heen zijn juist blij als je je uitspreekt. Dan durven zij zich ook kwetsbaar op te stellen en krijg je gewoon een beter gesprek. Omdat ik zo enthousiast was over de coaching die ik via Movir kreeg, is ook 1 van mijn partners daar met een coach gaan praten. En als team zijn we een programma gaan doen om onze samenwerking te verstevigen. In een dagdeel bespraken we hoe we met elkaar omgaan, maar ook wat onze gezamenlijke visie is. Daar neem je normaal niet de tijd voor, maar het is zo waardevol om dat wel te doen.

Ook maar een mens

Het is fijn om aan jezelf te blijven werken. Want mijn neiging om overal ‘ja’ op te zeggen is niet ineens weg. Dat zit in mijn karakter. Anders was ik ook niet in dit interview beland. Want ik houd niet van publiciteit. En als huisarts wil je kracht uitstralen. Tegelijkertijd vind ik het mooi om te laten zien dat ik ook maar een mens ben. De steun die ik kreeg, gun ik iedereen. Ik zou het tof vinden als die boodschap overkomt. Begin er gewoon op tijd mee, ook als je denkt dat je alles zelf kunt. Daar profiteer jij van, maar ook de mensen om je heen.’