• Doe de slaapscan

    Samen met HalloSlaap ontwikkelden wij de slaapscan. Met deze scan ontdek je of je een slaapprobleem hebt om serieus te nemen.

  • Hulp voor een goede nachtrust

    Kun je hulp gebruiken bij het verbeteren van je nachtrust? Als verzekerde bij Movir kun je rekenen op de steun van onze experts. Stuur een e-mail naar wezijnervoorje@movir.nl. Samen zoeken we uit waarom je slecht slaapt. Daarmee gaan we aan de slag.

  1. Stop met hard werken om in slaap te vallen: het werkt niet
    Veel mensen met slaapproblemen ondernemen acties om beter te slapen. Zoals een warme douche, yogaoefeningen, of warme melk drinken. Dat is begrijpelijk, want je wil graag van je slapeloosheid af. Maar slapen vraagt juist om overgave en loslaten. Als je niets meer hoeft te doen, kom je tot rust en val je sneller in slaap.
  2. Geef jezelf toestemming om overdag soms niets te doen
    Als je overdag onrustig bent en te weinig pauzes neemt, heb je vaak ook een onrustige nacht. Geef jezelf daarom toestemming om overdag soms niets te hoeven en te ontspannen. Dan wordt het ’s nachts ook gemakkelijker om de knop om te zetten.

  3. Houd vaste bedtijden aan. Ook in het weekend
    Zoals je een hond kunt leren dat hij op een vaste tijd zijn eten krijgt, zo kun je je eigen brein leren dat je op een vaste tijd naar bed gaat. Zo weet je brein dat hij na die tijd niets meer hoeft en mag uitschakelen. Blijf ’s morgens ook niet langer in bed liggen dan het aantal uren slaap dat je nodig hebt. En sta ook in het wekend op tijd op. Ritme en regelmaat versterken je natuurlijke bioritme.

  4. Leef alsof je een goede slaper bent
    Het kan zijn dat slaap ongemerkt je keuzes beïnvloedt. Je twijfelt bijvoorbeeld of je die ene opleiding wel gaat doen. Of je nodigt ’s avonds geen vrienden uit, omdat je bang bent dat je het niet volhoudt. Bedenk dan wat een dag voor jou waardevol maakt. Baseer je keuzes op die waarden en maak geen keuzes vanuit angst. Als je die angst loslaat, geeft dat je een positief en tevreden gevoel aan het einde van de dag. Hierdoor val je gemakkelijker in slaap.

  5. Glimlach om je gedachten
    De belangrijkste slaapverstoorders zijn vaak je gedachten die zeggen dat je ‘moet’ slapen. Zoals: ‘Ik moet om 22.00 uur in bed liggen anders slaap ik niet’. Je legt jezelf druk op, waardoor je moeilijk in slaap komt. Kijk eens nieuwsgierig en vol aandacht naar die gedachten. Is het waar wat die gedachte tegen je zegt? En helpt het je? Glimlach er gewoon eens om en trek je eigen plan. Een glimlach geeft ontspanning en dat brengt je dichter bij slaap.

Beter slaap-waakritme, beter presteren

Je hebt rust nodig om te presteren, maar ook om goed te slapen. Deze handvatten van onze partner Lijv voor een goed slaap-waakritme helpen je vooruit.

Deze video kun je alleen bekijken als je de cookies accepteert. Meer informatie over cookies

Meer onderzoek van Movir:

  • Een op de zes zelfstandig professionals loopt op tandvlees

     In een tijd dat de economie in Nederland weer aantrekt en het werk toeneemt, gunt de zzp’er zichzelf geen rustmoment. 

    Vermoeide professional
  • Zelfstandigen willen veranderen, maar durven niet

    Bijna de helft van de medisch en zakelijk professionals wil iets veranderen op het gebied van zijn of haar carrière of privéleven, maar durft deze stap niet te zetten.

    Vitaliteitsmonitor - kort
  • Zelfstandig ondernemer onderneemt, ook tijdens corona

    Driekwart van de zelfstandig ondernemers in Nederland laat zich niet afschrikken door de coronacrisis.

    Ondernemer zit op de bank relaxt te werken