44% heeft een hoog tot verhoogd stressniveau

Een 50-urige werkweek is voor een op de drie de standaard. In de leeftijdscategorie 35-45 jaar werken notarissen gemiddeld 65 uur per week. 

Bang om fouten te maken
14 procent van de notarissen is al eens eerder uitgevallen vanwege stressgerelateerde klachten. Deze groep ervaart een hoger stressniveau (62%) in vergelijking met respondenten die niet eerder zijn uitgevallen. ‘Notarissen zijn over het algemeen erg dienstverlenend en perfectionistisch. Bijna twee op de drie ervaart dan ook regelmatig, vaak of altijd de druk om te moeten voldoen aan verwachtingen van anderen’, aldus Tom Baken, manager Marketing & Sales bij Movir.

Werkgeluk
Ondanks dat 4 op de 10 notarissen het gevoel hebben zich te moeten bewijzen en een kwart aangeeft bang is om fouten te maken, is 40 procent vaak of altijd tevreden met het werk. Ook zijn er voldoende ontplooiingsmogelijkheden. Baken: ‘Plezier en voldoening is belangrijk om je werk goed uit te kunnen voeren. De meeste notarissen vinden dat gelukkig in hun baan. Toch piekert een kwart thuis over het werk en heeft 1 op de 3 het gevoel geleefd te worden. Op tijd afstand nemen, ontspannen en balans vinden tussen privé en het werk is noodzakelijk om ook op de lange termijn gelukkig te zijn in het werk.’

Grenzen aangeven, hulp zoeken en tijd voor jezelf nemen
Vaak vinden notarissen het lastig om hun grenzen aan te geven. Een op de acht heeft last van het gebrekkige werk van collega’s en 8,5% van de respondenten geeft aan gewoon door te werken bij stressgerelateerde klachten. ‘Op tijd aan de bel trekken en sparren met een onafhankelijk coach kan helpen om weer in balans te komen. Onze verzekerde notarissen, inwonende partners en kinderen kunnen kosteloos gebruik maken van een coach, zonder dat wij als verzekeraar dat weten’, aldus Baken.

Over de inventarisatie
De ‘Waar sta ik nu’-scan voor notarissen geeft inzicht in de gesteldheid en persoonlijke aandachtspunten van notarissen. De scan is ingevuld door zowel verzekerde als niet verzekerde notarissen bij Movir (45,5% / 54,5%). De man/vrouw-verdeling is nagenoeg evenwichtig (50,9% man / 49,1% vrouw). De scan is via MentaVitalis, de onafhankelijke coachingsdienst van Movir, in de markt gezet. Daarnaast is in samenwerking met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) aandacht gevraagd voor de scan. 172 notarissen hebben de scan ingevuld.