De overgang is net als de puberteit een lichamelijk proces en kan gepaard gaan met uiteenlopende symptomen die direct of indirect ook mentaal invloed hebben op je welzijn. Deze mentale klachten worden vaak onderschat. Daarom schreef onze Partner MentaVitalis een artikel over deze levensfase waar iedere vrouw mee te maken krijgt.  

Een combinatie van uiteenlopende klachten

De overgang: vrouwen krijgen er vroeg of laat mee te maken, maar niet iedere vrouw heeft er evenveel last van. Voor de vrouwen die er veel last van hebben kunnen de symptomen hun leven flink op z’n kop zetten. 20% van de vrouwen merkt er weinig van. De andere 80% heeft er wel last van en bij 1 op de 5 vrouwen zijn die klachten zo hevig dat de kwaliteit van hun leven ernstig wordt aangetast.

Het kan vaak lang duren voor je doorhebt dat de klachten die je hebt, horen bij de overgang. Juist omdat deze klachten bij iedereen anders zijn. Vrouwen melden zich bij MentaVitalis vaak met mentale klachten (je neerslachtig voelen, snel boos of geïrriteerd en niet jezelf zijn). Vaak is dit in combinatie met slecht slapen, de bekende opvliegers, gewichtstoename en vergeetachtigheid.

''Ik moet er gewoon even doorheen, iedereen krijgt hier immers last van"

Ondanks dat vrouwen er in deze levensfase veel last van kunnen hebben, praten zij er vaak niet over of bagatelliseren zij hun klachten. Misschien herken je dat zelf ook wel als je momenteel door deze fase gaat. En misschien denk je net als veel andere vrouwen: ‘Ik moet gewoon even door de zure appel heen bijten, iedereen krijgt hier immers last van’? Ben je ook streng voor jezelf en vind jij dat je je vooral niet mag aanstellen?

Niet ‘hip’

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de overgang. Maar waarom vinden vrouwen het toch zo moeilijk om over dit onderwerp te praten? Vaak heerst er in de Westerse wereld nog schaamte en angst: bang om afgerekend te worden dat ze in een bepaalde fase minder capabel of competent zijn. De overgang heeft te maken met ouder worden en we willen wel ‘oud worden’, maar niet ‘oud zijn’.

De overgang naar een volgende levensfase wordt gekoppeld aan het stigma dat je er niet meer bij hoort, niet meer meetelt, met andere woorden: oud worden is niet hip. Althans, in onze belevingswereld, want niet overal op de wereld wordt hier zo naar gekeken.

Maar hoe blijf je stevig in je schoenen staan?

Het begint bij erkenning; verstop het niet en accepteer dat het een fase in je leven is die weer overgaat. En heel belangrijk: maak het bespreekbaar. Als je deelt wat er bij je speelt is er vaak meer begrip dan je denkt. Ook herkennen anderen je klachten wellicht, wat voor verbinding kan zorgen zodat je je minder alleen voelt.

Je hoeft het niet helemaal alleen te doen

Zoek op tijd hulp. Worstel jij met mentale overgangsklachten of wil je graag de balans opmaken? Verschillende coaches van MentaVitalis hebben ervaring in het ondersteunen bij deze klachten. Zij begeleiden en inspireren je graag. De coaches staan 24 uur per dag voor je klaar en je kunt kosteloos en vertrouwelijk 6 uur per kalenderjaar van de coaching gebruik maken.

Coaching via MentaVitalis

Bel 0800 - 22 44 228 en je krijgt direct een coach aan de lijn. MentaVitalis koppelt niet terug aan je werkgever of Movir dat je contact met hen hebt opgenomen.