‘Ruim 13 jaar geleden nam ik een praktijk over, samen met een bevriende huisarts. Een droom kwam uit. Ik haal dan ook veel plezier uit mijn werk. Dus toen ik me na een operatie en een eerste chemokuur weer een beetje oké voelde, wilde ik zo snel mogelijk weer wat doen. Ik vond dat ik daar als arts geen hulp bij nodig had. Die gedachte veranderde toen iemand van mijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir vroeg of ik de steun wilde van Re-turn. Dat is een organisatie die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met kanker die weer willen werken. Dat sprak me erg aan.

Veilig

Ergens wist ik dat ik iemand nodig had die tegen me zei: prima als je snel wilt, maar doe het met mate. Want ik wilde snel. Daarnaast had ik behoefte aan iemand die samen met mij kon uitzoeken wat ik nog kon. Sylvia van Re-turn bood me dat. Ze begeleide me en stimuleerde me om weer aan het werk te gaan. Ze wist heel goed wat ik meemaakte en wat er op mijn pad zou komen. Dat maakte haar steun heel pro-actief. Dat was fantastisch. Daardoor voelde ik me veilig om snel meer te werken.  

Samen oplossingen bedenken

Samen met Sylvia keek ik welke laagdrempelige werkzaamheden ik als eerste weer kon oppakken. Ook bedachten we samen oplossingen en gaf ze me waardevolle handvatten. Dat ging van kiezen voor de beste opvang voor de kinderen tot het loslaten van strubbelingen in de maatschap. Ze keek echt naar wat ik nodig en luisterde naar wat ik wilde. Dat past bij me, zo werk ik ook met mijn patiënten. Doordat ze naar me luisterde, voelde ik me enorm gesteund. Dat is precies waar ik behoefte aan had.

Slecht nieuws

Helaas is de ziekte teruggekomen. Nu ben ik ongeneeslijk ziek. Nog steeds vind ik dat ik kan werken. Daar voel ik me goed genoeg voor. Maar het is natuurlijk niet makkelijk. Ik wilde daarom heel graag weer de ondersteuning van Re-turn, het liefst van Sylvia. Even was ik bang dat dat niet mocht van Movir, want er is geen hoop dat Movir ooit iets terugziet voor de support die ze me geven. Toch kreeg ik heel snel weer de steun van Sylvia. Dat menselijke karakter van mijn verzekeraar heeft me verrast.

Movir zag me niet als patiënt, maar keek naar wat ik nog wel kon.

Nuttig maken

Mensen vragen me weleens waarom ik geen leuke dingen doe in plaats van werken. Maar mijn man is overdag aan het werk en de kinderen zijn naar school. Dan wil ik niet op de bank Netflix liggen kijken. Ik heb het gevoel nodig dat ik nuttig ben. Dat gevoel krijg ik als ik werk. Als huisarts doe ik nu alleen nog maar wat ik leuk vind. Dat heb ik gelukkig zo kunnen regelen met mijn collega’s. Daarnaast geef ik trainingen aan dokters, waarin ik mijn werkervaring deel. Dat kan alleen maar dankzij de steun van Re-turn en doordat Sylvia begrijpt dat ik me nuttig wil maken.

Missie

De begeleiding van Re-turn heeft me doen inzien hoe belangrijk het is dat we als artsen anders met patiënten omgaan. Het is mijn missie om dat inzicht te delen. Als je ziek bent, kijkt de dokter naar je ziekte en naar hoe je die ziekte kunt behandelen. Dat deed ik als huisarts ook altijd. Niemand praat over: wat kun je eigenlijk nog wel en wat is daarvoor nodig? Re-turn en Movir doen dat juist heel goed. Ik denk echt dat je daardoor langer leeft en er nog wat aan hebt. Dat is een boodschap die ik wil uitdragen.’

Misschien vind je dit ook interessant:

 • Weer aan het werk met kanker?

  Zo werkt de begeleiding van Re-turn.

  Ragna
 • Wie denkt er met je mee wanneer je als zelfstandige kanker krijgt?

  Zo kan psychiater Anne weer vooruit met de steun van Re-turn.

  Anne, schilderend in de tuin
 • Meer ervaringen

  Zo ervaarden andere zelfstandig professionals de steun van Movir. 

  Paul touwtjespringend in de tuin

Vrijblijvend praten over onze steun?

Wil je net als Mirjam kunnen rekenen op een inkomen én op ondersteuning als er iets gebeurt waardoor je niet kunt werken? Ga dan eens vrijblijvend in gesprek met Movir.