De economische schade van de coronacrisis lijkt mee te vallen, maar de impact op de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandigen is groot.

Yoram Schwarz, directeur van Movir

Alarmerend

De tweede Vitaliteitsmonitor laat zien hoe groot de impact van de coronacrisis is op de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandig professionals. Volgens Schwarz ervaren ze niet alleen meer stress (23%), maar zorgen ze ook minder goed voor zichzelf: “16% eet meer, 13% drinkt meer alcohol en één op de vijf beweegt minder. Als je dan ook ziet dat 12% slechter slaapt en dat 17% vaker last heeft van sombere stemmingen, dan gaat het op verschillende – elkaar versterkende – fronten niet goed met zelfstandigen. Dit is alarmerend.

Opvallend genoeg beoordelen de zelfstandig professionals hun vitaliteit gemiddeld toch nog met een 7,6. Dat geeft me de hoop dat een groot deel van deze professionals de veerkracht heeft om fysiek en mentaal gezond uit deze situatie te komen. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar moet je de ruimte voor nemen, soms met begeleiding van buitenaf."

  • 16%

    Eet meer

    Eet meer
  • 13%

    Drinkt meer

    Drinkt meer
  • 20%

    Beweegt minder

    Beweegt minder

Zorgen om werk tijdens de vakantie

Ruim een derde van de zelfstandigen snakt naar vakantie. Toch blijft ook tijdens de vakantie 75% van de zelfstandig professionals bezig met werk, als ze al de ruimte voelen om vakantie te nemen. Van de zakelijk professionals, zoals advocaten en notarissen, gaat zelfs 90% tijdens de vakantie door met werk.

Een kwart van de zelfstandigen maakt zich tijdens de vakantie zorgen om werk. “Zelfstandigen geven aan dat ze dringend ruimte nodig hebben om weer op te laden. In werkelijkheid werken ze door, slaapt 9% slechter op vakantie en is 17% zelfs uit zijn doen op vakantie. Van dat noodzakelijke opladen komt zo weinig terecht. Integendeel, het werkt dan zelfs averechts”, aldus Schwarz.

80% maakt plannen om het anders te gaan doen

Voor veel zelfstandigen betekende corona een moment van bezinning: 80% heeft plannen gemaakt om dingen anders aan te pakken: 31% wil meer ontspannen in het leven staan, 29% is van plan om meer te bewegen of gezonder te eten en 21% wil meer aandacht besteden aan zichzelf.

Yoram Schwarz: “Als zelfstandige sta je zelf aan het roer. Wanneer je goed voor jezelf zorgt – en daar op tijd ondersteuning bij vraagt – kan je in beweging blijven. Veel professionals ervaren nog een drempel om gebruik te maken van die helpende hand. Wij doen ons best om met steun en handvatten deze drempels weg te nemen bij onze verzekerden. En het werkt, de helft van hen geeft aan dat ze zo hebben voorkomen dat ze arbeidsongeschikt raakten.”

  • 31%

    Meer ontspannen in het leven staan

    Meer ontspannen
  • 29%

    Meer bewegen en gezonder eten

    Meer bewegen
  • 21%

    Meer aandacht voor mezelf

    Meer aandacht voor mezelf

Vervolgstappen

“Op basis van de inzichten die we krijgen uit de Vitaliteitsmonitor, kunnen we zelfstandig professionals nóg beter ondersteunen”, besluit Yoram Schwarz. “Niet alleen met een uitkering en begeleiding om zo snel en goed mogelijk hun werk weer te doen als ze arbeidsongeschikt zijn, maar ook met uitgebreide steun om te voorkomen dat het zover komt. Dat is ons grootste talent en onze belangrijkste drijfveer.”

Bekijk de infographic met meer resultaten

Over de vitaliteitsmonitor

In de Vitaliteitsmonitor onderzoekt Movir de vitaliteit van zelfstandig professionals in Nederland. In februari 2021 onderzocht Movir al de ‘talenten en drijfveren’ van zelfstandig professionals. Later in het jaar komen ook andere aspecten die de vitaliteit van professionals beïnvloeden aan bod: omgeving, zingeving en persoonlijkheid.

De Vitaliteitsmonitor is in opdracht van Movir uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

Movir is er voor jou, je gezin en je carrière

Ons team van coaches en adviseurs staat klaar om jou als verzekerde van Movir te ondersteunen. Zo voorkomen we samen dat je arbeidsongeschikt raakt. Heb je een vraag, behoefte aan advies of een sparringpartner? Op werkdagen tussen 8.00 - 17.30 uur kan je ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 030 607 87 00. Een mail sturen kan ook: wezijnervoorje@movir.nl.