Dossier verplichte aov
Update 7 november 2024
Hoe staat het met de verplichte aov? Op deze pagina vind je achtergronden, updates en handvatten om je klanten te ondersteunen.
Termen en begrippen
Basisfunctiebeoordeling
Om te bepalen of je klant recht heeft op een uitkering wordt het arbeidsongeschiktheidscriterium ‘Basisfunctiebeoordeling’ gebruikt. Hierbij wordt gekeken of je klant nog in staat is om met algemeen geaccepteerde arbeid ten minste het wettelijk minimumloon per maand te verdienen. Als het oordeel ‘nee’ is, dan is je klant arbeidsongeschikt en kan hij in aanmerking komen voor een uitkering. Is het oordeel ‘ja’, dan ontvangt je klant geen uitkering. Dit is een absoluut criterium.
Overgangsrecht
Vrijstelling voor klanten die al een aov hebben
Zoals het er nu uitziet, kunnen IB-ondernemers die al een aov hebben vrijstelling krijgen voor de verplichte aov. Dit heet het ‘overgangsrecht’. Hun aov moet wel aan een aantal eisen voldoen. Je leest daar meer over onder Zo werkt vrijstelling.
Opt-out
Een aov afsluiten, na invoering verplichte aov
Volgens het concept wetsvoorstel kunnen je klanten een verzekering bij een verzekeraar sluiten in plaats van de verplichte aov bij de overheid (opt-out). De dekking van de aov die je klant afsluit moet dan op een aantal onderdelen minimaal gelijk zijn aan de verplichte aov en mag niet goedkoper zijn dan de verplichte aov. Deze eisen zijn zwaarder dan bij een aov die onder het overgangsrecht valt.
Waarom wil de overheid de BAZ invoeren
Er zijn in Nederland veel zelfstandig ondernemers. Een groot deel van deze groep heeft geen inkomen bij (langdurige) arbeidsongeschiktheid. Om meerdere redenen voert de overheid de BAZ in. Onder andere:
- De overheid vindt het belangrijk dat zelfstandigen een financieel vangnet hebben bij arbeidsongeschiktheid.
- De overheid vindt het niet wenselijk dat de risico’s en kosten van arbeidsongeschiktheid van zelfstandigen bij de samenleving liggen.
- Zelfstandigen die geen aov hebben gesloten, kunnen mogelijk een lager tarief rekenen dan collega's in loondienst voor wie diens werkgever wél kosten maakt voor bijvoorbeeld loondoorbetaling bij ziekte en de WIA. Met de BAZ wil de overheid oneerlijke concurrentie tussen werknemers en zelfstandigen en tussen zelfstandigen onderling tegengaan.