Weet wat je wel en niet verzekerd hebt
Wat als je morgen uitvalt?
Wanneer heb je voor het laatst goed naar de polis van je arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) gekeken? Of samen met je financieel adviseur gecontroleerd of je nog goed verzekerd bent? Je wil voorkomen dat je onder- of oververzekerd bent. Controleer daarom ten minste 1 keer per jaar of je aov nog aansluit op je situatie en wensen.
‘Het belangrijkste is dat ik nog leef, maar ik baal gigantisch’
In het Financieel Dagblad van 18 oktober 2023 stond het verhaal van meneer Visser. Hij controleerde onvoldoende of hij nog goed verzekerd was. Toen hij 58 jaar was hoorde hij dat hij niet meer kon werken door een tumor. De hoogte van zijn uitkering viel tegen. Hij had zich niet gerealiseerd dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering netto wordt uitbetaald. En dat je in het eerste jaar dat je arbeidsongeschikt bent premie moet doorbetalen.
De echte klap kwam toen meneer Visser 60 jaar werd. ‘Die dag kreeg ik een brief: mijn aov-uitkering stopte. Dat wist ik niet, ik heb daar nooit bij stilgestaan. Het klopt, maar waarom is dit zo?’ Hij weet het antwoord wel: hij was eind 30 toen hij zijn aov afsloot. 60 jaar leek heel ver weg en wie een lagere eindleeftijd afspreekt, betaalt minder premie. ‘De polis kreeg ik ieder jaar toegestuurd, maar die is niet veranderd, dus daar keek ik niet naar. Het was een ver-van-mijn-bedshow.’ Nu worstelt hij met de gevolgen van de keuze die hij destijds maakte.
Begrijp de gevolgen van je keuzes
Val je als zelfstandige uit, dan heeft dat grote impact op je leven. Ook de financiële gevolgen kunnen enorm zijn. Daarom raden we je aan om regelmatig samen met een financieel adviseur je aov te controleren. Een adviseur legt je uit wat je wel en niet hebt verzekerd en wat dit betekent voor je financiële situatie, zowel voor jou privé als voor je onderneming. Ook kan hij of zij je advies geven en antwoord geven op vragen die je hebt.
Lage eindleeftijd? Zorg voor een buffer
In veel gevallen kan je kiezen voor een eindleeftijd van 68 jaar. Niet altijd. Sluit de eindleeftijd niet aan op de leeftijd waarop je met pensioen mag gaan? Besef dan dat je een buffer nodig hebt om de periode te kunnen overbruggen tussen het einde van je verzekering en je eerste AOW-uitkering. Wil je de eindleeftijd van je aov verhogen? Bij Movir kan je die verhoging alléén aanvragen als je arbeidsgeschikt bent en tot 5 jaar voordat je de eindleeftijd van je aov bereikt. Dat doe je door een wijzigingsformulier en gezondheidsverklaring in te vullen.
Bruto verzekerd, netto uitgekeerd
Betaal je zelf de premie van je aov of betaalt je eenmanszaak, maatschap of vof de premie? Dan is de aov-premie aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Krijg je een uitkering omdat je arbeidsongeschikt bent door een ziekte of ongeval? Dan houden we loonheffing en Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) in op je uitkering en dragen we deze voor je af aan de Belastingdienst. Dat zijn we wettelijk verplicht. Hierdoor krijg je nettobedragen uitgekeerd. Dat is lager dan het bedrag dat je hebt verzekerd; dat is een brutobedrag.
Maak daarom vandaag nog een afspraak met je financieel adviseur
- Je persoonlijke situatie en wensen kunnen veranderen
Bijvoorbeeld door een verhuizing of gezinsuitbreiding. Zorg dat je aov bij jou blijft passen.
- Het aanbod van verzekeringen en diensten verandert voortdurend
Ook het aanbod van Movir verandert. Misschien past de Movir Momentum AOV beter bij je.
- Regels voor zelfstandigen veranderen
Besluiten van de overheid kunnen invloed hebben op je sociale zekerheid. Denk bijvoorbeeld aan het verschuiven van de AOW-leeftijd.
- Kan je je verzekering niet meer aanpassen?
Kijk dan samen met je financieel adviseur naar een oplossing voor jouw wensen.