Er is steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Maar wie zorgt er voor de baas? Voor zichzelf heeft de baas het vaak niet zo goed geregeld. En dat is gek. Een ondernemer heeft als werkgever een grote verantwoordelijkheid als het gaat om de continuïteit van de onderneming. Die verantwoordelijkheid is financieel, maar ook naar medewerkers toe.

Arbeidsongeschiktheid

Ongeveer 40% van de ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Maar wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid met het bedrijf? Bijna 60% van de ondernemers maakt zich daar zorgen over, blijkt uit onderzoek dat de Kamer van Koophandel voor deze podcast deed. De helft erkent daar meer aandacht voor te moeten hebben.

Scheiding

Een kwart van de ondernemers weet niet wat er bij een scheiding met hun bedrijf gebeurt. In de regel heeft de partner recht op de helft van het bedrijf. Een op de drie ondernemers heeft daarover iets vastgelegd. Een op de vijf heeft zegt hier nog nooit serieus over na te hebben gedacht.

Stoppen

Weinig ondernemers staan stil bij het scenario stoppen. Ondernemer Michiel Witteveen (onder andere Blokker en BCC) weet beter. Hij is te gast in de aflevering 'De Baas heeft geen opvolger'.

In de aflevering 'De baas wordt ziek' vertelt ondernemer Pieter Glijnis over de nacht die zijn hele leven veranderde. In een hotelkamer in Singapore kreeg hij de ene schok na de andere en sloeg zijn hart op hol. “Ik ging van gevierde zakenman naar iemand die blij was als iemand op bezoek kwam.”

Tips

Ondernemers en experts geven in de podcast praktische tips waarmee ondernemers beter voor zichzelf en hun bedrijf kunnen zorgen. De podcast wordt gepresenteerd door gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Hij schrijft boeken over gezondheid en zorg en geeft over dat onderwerp presentaties bij bedrijven en op congressen. Partners van deze podcast zijn Movir en de Kamer van Koophandel.

Over de Maker

Tijn Elferink is gezondheidsjournalist en werkt voor onder andere AD, NU.nl en BNR Nieuwsradio. Ook geeft hij presentaties over gezondheid en zorg bij bedrijven en op congressen. Zijn missie is: mensen helpen om duurzaam gezondere keuzes te maken. Thuis en op het werk.

Voordat hij over gezondheid ging schrijven, werkte voor verschillende organisaties in de gezondheidszorg; van ziekenhuis tot zorgverzekeraar. Ook stond hij aan de wieg van het Vitaalste Bedrijf van Nederland, de prijs voor werkgevers die het meest investeren in de duurzame inzetbaarheid van zijn medewerkers.