Hoe ziet de verplichte aov eruit?

De plannen kunnen nog veranderen. Maar dit zijn de belangrijkste punten uit het voorstel voor een verplichte aov dat er nu ligt:

Voor wie is de verplichte aov?

De verzekering geldt voor alle zzp'ers en zelfstandingen die ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en hun echtgenoten die meewerken. Directeur-grootaandeelhouders vallen niet onder de regeling.

Dit betaal je voor een verplichte aov

De premie zal naar verwachting tussen de 7,5% en 8% van je inkomen zijn, met een maximum van ongeveer € 220,- bruto per maand. Is je laatst verdiende inkomen hoger dan 143% van het wettelijk minimumloon, dan betaal je over het bedrag dat je meer verdiende geen premie. Zoals het er nu uitziet, betaal je je premie aan de Belastingdienst.

Welk bedrag verzeker je met de verplichte aov?

De uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt bent, is naar verwachting maximaal
het minimumloon. Op dit moment is dat € 1.995,- bruto per maand. Je krijgt deze uitkering van het UWV.

Tot wanneer ben je verzekerd?

De verplichte aov loopt door tot je AOW-leeftijd.

De eigenrisicotermijn

De eigenrisicotermijn is de periode waarin je nog geen uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt bent. In de plannen voor de verplichte aov geldt een eigenrisicotermijn van 1 jaar. Pas daarna gaat je uitkering in.

Zo wordt je arbeidsongeschiktheid beoordeeld

Als je arbeidsongeschikt bent, wordt er bepaald in welke mate je arbeidsongeschikt bent. Volgens de plannen gebeurt dat bij de verplichte aov op basis van ‘gangbare arbeid’. Bij het bepalen van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent, wordt dan rekening gehouden met wat je nog wél kan. Ook als dat werk helemaal niet past bij jouw werk, ervaring of opleiding.

Dat is anders bij een Movir Momentum AOV

Je hebt met een verplichte aov minder snel recht op een uitkering dan wanneer je kiest voor de Movir Momentum AOV. Want word je arbeidsongeschikt? Dan kijken wij of je daardoor beperkt bent om de werkzaamheden te doen die horen bij het beroep dat je hebt verzekerd. We kijken niet of je ander werk kan doen.

Wacht niet op de verplichte aov

Er kan elk moment iets gebeuren waardoor je arbeidsongeschikt wordt. Heb je op dat moment niets geregeld? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Wel moet je daarvoor aan allerlei voorwaarden voldoen. Bovendien is het maar de vraag of zo’n uitkering genoeg is om op de manier te blijven leven die jij wilt.

Bepaal zelf wat je verzekert, zo beïnvloed je de premie

De uitkering die je krijgt met een verplichte aov is naar verwachting maximaal het minimumloon. Op dit moment is dat € 1.995,- bruto per maand. Veel zelfstandigen willen een hoger inkomen. Bij Movir heb je veel vrijheid om je aov af te stemmen op je situatie en wensen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf kiezen welk bedrag je verzekert en je eigenrisicotermijn. Je keuzes beïnvloeden de premie die je betaalt, maar ook de uitkering die je krijgt als je arbeidsongeschikt bent.

De Movir Momentum AOV geeft je eerder recht op een uitkering

Als je arbeidsongeschikt bent, kijken we in welke mate je daardoor beperkt bent om de werkzaamheden te doen die horen bij het beroep dat je hebt verzekerd. We kijken niet of je ander werk kan doen. Hierdoor heb je met een Movir Momentum AOV eerder recht op een uitkering dan met een verplichte aov.  Hierboven – onder het kopje ‘Dat is anders bij een Movir Momentum aov’ – lees je daar meer over.

Méér dan alleen een uitkering

Als je arbeidsongeschikt wordt door ziekte of een ongeval, dan krijg je met een Movir Momentum AOV de uitkering waarvoor je je verzekerd hebt én deskundige hulp op maat om zo goed en snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Bij Movir gaan we nog een stap verder: je kan ook gebruikmaken van onze Preventieservice. Daarmee kun je rekenen op uitgebreide hulp om te voorkomen dat je uitvalt.

De steun van mensen die je begrijpen

Als je arbeidsongeschikt wordt, dan doet dat iets met je. Op zo’n moment wil je de steun van mensen die je begrijpen. Bij Movir zijn we specialist op het gebied van aov: al meer dan 125 jaar houden we ons alleen bezig met arbeidsongeschiktheid en het vooruithelpen van zelfstandigen. Dat merk je.

Bereken je premie

Ontdek wat de steun van de Movir Momentum AOV kost.

Stel je vragen

Heb je vragen over het verzekeren van je inkomen of over de Movir Momentum AOV? Bel dan vrijblijvend met 1 van onze aov-experts. Dat kan op werkdagen tussen 8.00 - 17.30 uur via 030 607 87 77.

Wil je advies? Bel dan met een onafhankelijk financieel adviseur. Movir adviseert niet.

Bereken je premie

Wacht niet tot de invoering van de verplichte aov, maar zorg nu al voor de steun van dé inkomensverzekeraar.