Nieuwe ideeën

“Ik zie vaak ondernemers die vanuit een bepaalde visie zelfstandige zijn geworden, maar gedurende de jaren hun passie en het werkplezier (deels) zijn kwijt geraakt. Het kan dan helpen om je netwerk aan te spreken of om een netwerk om je heen te creëren. Hierdoor kun je nieuwe invalshoeken opdoen. Samen kun je ontdekken wat jou inspireert en waar je blij van wordt. Misschien krijg je zelfs nieuwe ideeën voor verrassende ontwikkelmogelijkheden binnen jouw bedrijf.

Je bedrijf laten groeien

Als je leidinggevende bent, kan het een valkuil zijn om in je eigen bubbel te gaan zitten en in je eentje de koers te gaan bepalen. Hierdoor kan een situatie ontstaan waarbij werknemers zich onvoldoende gehoord en gezien voelen, wat onvrede op de werkvloer kan creëren. Door bewust tijd te maken voor jouw mensen, krijg je beter zicht op hun kwaliteiten en ambities en kun je gericht samenwerken. Door zo juist áchter je mensen gaan staan, geef je ze de ruimte om hun talenten te ontdekken en deze actief in te zetten. Zo kun je samen groeien als team. Zodat jouw bedrijf mee kan groeien.

Echt vakantie

Je werkt ongetwijfeld hard, maar het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen. Zorg daarom dat je mensen om je heen hebt die jou kunnen vervangen op het moment dat je even ruimte voor jezelf nodig hebt. Zoals vakgenoten of medewerkers. Zo zorg je dat je ook écht vakantie hebt en je je werk zo veel mogelijk los kunt laten. Daardoor schakel je optimaal af om vervolgens te kunnen ontspannen en weer op te laden. Daarna kun je weer met een frisse blik je werkzaamheden opstarten.

Niet alles zelf doen

Kijk eens of je meer kunt samenwerken, of taken kunt uitbesteden. Moet je bijvoorbeeld al je acquisitie zelf doen, of kun je daarvoor iemand anders inschakelen? Wil je altijd zelf contact hebben met klanten, of werk je met een tussenpersoon? Misschien zijn er wel andere ondernemers waarmee je kunt samenwerken. Zodat je bepaalde taken kunt uitbesteden en jij je beter kunt richten op de activiteiten die je het leukst vindt en waar je goed in bent.

Als je personeel hebt, kun je misschien vaker hun hulp inschakelen. Dat klinkt misschien als het loslaten van de controle, maar door deze juist wat te laten varen krijgt jouw team ook de kans om meer tot zijn recht te komen Wanneer je namelijk gaat micro-managen, kan dat voor spanning en onrust in je team zorgen. Als je juist vanuit een basishouding van vertrouwen je werknemers benadert, kan er mogelijk iets anders ontstaan waarbij je mensen vaak meer tot hun recht komen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is voor een specifieke taak een apart projectteam inrichten met experts uit je team. Ga samen zitten en maak ruimte voor elkaars ideeën en bevlogenheid en inspireer elkaar daarmee. Luister eens echt naar elkaar en ga dan pas verder naar de volgende stap. Als je een gezond bedrijf wilt en goed personeel wilt behouden is het belangrijk vanuit vertrouwen te leren loslaten en ruimte te maken voor de input uit jouw team.”