Overbelasting

Een planning die in de soep loopt, klagende cliënten, het thuisfront dat je aandacht vraagt. Genoeg zaken om als zelfstandig professional van wakker te liggen. Als spanning omslaat in chronische stress, is het goed om alert te zijn. Zelfscans kunnen je helpen tijdig bij te sturen om erger te voorkomen. Zoals de zelfscan mentale vitaliteit, de flexmeter en de Burnout Assessment Tool. Ze bieden je inzicht in hoe je ervoor staat. En heel belangrijk: ze zijn ontwikkeld door experts.

Maar hoe herken je de fases van overbelasting? Patricia van Casteren, psycholoog bij onze partner Ascender, legt het uit.

Het is wel belangrijk om te proberen zo snel mogelijk de oorzaak van de stress aan te pakken.

Patricia van Casteren, psycholoog bij Ascender
Foto van Patricia van Casteren, psycholoog bij Ascender

Stress

Stress ontstaat als de balans tussen draaglast en draagkracht is verstoord. Een voorbeeld van een te hoge draaglast is als er tijdelijk teveel op je bord ligt. En bij een lage draagkracht ben je tijdelijk minder in staat om met stress om te gaan. Stress is normaal en kunnen we goed hanteren. Het is wel belangrijk om te proberen zo snel mogelijk de oorzaak van de stress aan te pakken. Want als stress aanhoudt, kun je er ziek van worden. Overspannen bijvoorbeeld.

Overspannen

Je kunt overspannen worden als je onvoldoende mogelijkheden hebt om te herstellen in tijden van stress en daardoor fysiek en mentaal oververmoeid raakt. Je wordt dan echt beperkt door de klachten (bijvoorbeeld slaapproblemen, prikkelbaarheid en emotioneel uit balans zijn) en het lukt niet altijd meer om in werk en privéleven te blijven functioneren zoals je bent gewend.

Toch kun je ook hiervan herstellen en binnen enkele weken weer de oude zijn. Dan moet je wel zorgen dat de bron van de stress wordt aangepakt en jezelf wat rust gunnen. Bijvoorbeeld door taken te parkeren of delegeren, een lang weekend vrij te nemen of heel bewust ruimte te maken om toch te gaan sporten. Doe je dat niet, dan kan overspanning overgaan in burn-out.

Burn-out

Burn-out is een pittige aandoening waarbij je mentaal en fysiek uitgeput bent. Normaal functioneren en presteren is er dan niet bij. Vaak is er bij een burn-out ook sprake van forse cognitieve beperkingen (concentratie en geheugenproblemen). Herstel is mogelijk, maar vraagt vaak veel tijd en inzet en professionele begeleiding. Vroegtijdig onderkennen van stress-signalen en daar adequaat mee omgaan kan een burn-out voorkomen. Gezien de ernst van de klachten bij deze aandoening, is voorkomen is beter dan genezen hier zeker op van toepassing!

Zelfscans

  • Mentale Vitaliteit

    Bij vitaliteit denken mensen al snel aan fysieke gezondheid. Ook het mentaal sterk en fit voelen is een belangrijk onderdeel van vitaal zijn. Stress kan die vitaliteit beïnvloeden. Met deze zelfscan meet je je mentale vitaliteit.

    Deze scan is voor Movir ontwikkeld door onze partner MentaVitalis en geeft je in maximaal 3 minuten inzicht.

  • Burnout Assessment Tool

    Stress hoeft niet erg te zijn. Bij chronische stress is het goed om tijdig bij te sturen om erger te voorkomen. Zoals een burn-out. De Burnout Assessment Tool meet het risico hierop.

    Deze scan is voor Movir beschikbaar gesteld door onze partner Ascender en kost je ongeveer 10 minuten van je tijd.